Het belang van pH en melkzuur

Hou de pH in evenwicht

De vagina is voorzien van een natuurlijke beschermlaag, die dienst doet als verdedigingsmechanisme tegen ziekteverwekkende kiemen en infectie. Deze beschermlaag is van nature zuur, wat betekent dat de vaginale pH schommelt tussen 3,8 en 4,5.

Die natuurlijke zuurheid is belangrijk, omdat bacteriën die ziekten veroorzaken niet goed groeien en zich niet gemakkelijk kunnen vermenigvuldigen in een zure omgeving. Daarom is een lage pH essentieel om een goed evenwicht te creëren tussen goede en slechte bacteriën. Lactobacillen behoren tot de belangrijkste bacteriën die zorgen voor het behoud van een gezonde vaginale flora. Ze produceren melkzuur, dat bijdraagt aan de zuurheid van de vaginale omgeving.

Belang van melkzuur

Melkzuurbacteriën breken glycogeen in het vaginale slijm af. Dan wordt melkzuur geproduceerd en een zuur milieu gevormd. Dit zure milieu bevordert de groei van nog meer melkzuurbacteriën en remt de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, waardoor infectie wordt voorkomen. De vagina zorgt voor zichzelf: de vaginawand produceert continu secreties – afscheiding – om de vagina te smeren en te reinigen, en om de juiste zuurtegraad te handhaven, zodat infecties worden voorkomen.

Melkzuur is cruciaal voor de bescherming van je intieme zone. Door de pH in de vagina laag te houden, houdt melkzuur de zure beschermlaag van de vagina in stand. Daarom zitten melkzuur en andere natuurlijke bestanddelen in alle Lactacyd producten. De omstandigheden in de vagina veranderen naargelang de levensfase (menstruatiecyclus, zwangerschap, menopauze) en andere dagelijkse activiteiten. Naarmate de omstandigheden veranderen, verandert ook het natuurlijke bacteriële evenwicht. Dit kan aanleiding geven tot ongemak, irritatie en zelfs infectie.